Monday, January 22, 2007

Att beslagta mobiltelefoner i skolan

Nya regler nu igen.
Denna gång handlar det om att lärare ska kunna beslagta föremål som stör lektionen.
Till exempel en mobiltelefon.
Vad tycker man nu om det här?

Ja, faktum är att jag tycker tanken bakom det är bra. Eftersom mobilen snart inte längre bara är en mobil, utan nu även kamera, dagbok, musikspelare och då en lagringsenhet för bilder och filmer.
En sak som är på uppgång är att ha sin bluetooth på och sen så kan vem som helst skicka saker till en i skolan. Personen som skickar kan sitta i ditt klassrum i det bredvid eller kanske vara i korridoren eller i uppehållsrummet en trappa ner.

Mobilen tar en större plats i undgomars(och en del vuxnas liv), många stänger inte ens av den när m an ska sova. Man är nåbar jämt och överallt och jag kan verkligen tänka mig att det är störande i klassrummen när mobiler ringer, piper och surrar i fickorna och på bänkarna hela tiden. Både för läraren, klasskamraterna och framför allt för den som har mobilen. Hur man än vrider och vänder och vänder det så måste det väl ändå ta av koncentrationen om man hela tiden måste kolla sms, bedömma det, svara osv.

Men allra helst så skulle jag ju vilja att eleverna själva väljer att inte ha mobilerna påslagna under lektionen, då skulle inte denna nya regel/lag/förordning behövas.

Men den kanske är bra som ett steg på vägen till självransakan.

En annan aspekt på det hela är ju just vad som kan finnas i mobilerna, de traditionella "fusklapparna" är väl på utdöende, det kan finnas kränkande bilder som man vill visa sina klasskamrater, eller kanske då skicka till alla som har sin blåtand påslagen.
Som tur är(?) tar blåtanden mycket batterikraft i anspråk, så man kan inte ha den på så länge i taget.
Men ibland behövs det inte så lång tid för att skicka iväg en bild.

Idag är det måndag, snön har kommit.
Äntligen.
Få se nu hur lång tid det tar tills det blir slask av det hela.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home