Thursday, September 07, 2006

Nu startar vi!

Var på ett ganska så tråkigt seminarium idag som Microsoft ordnade.
Det hette "Vem är rastvakt på den virituella skolgården".
Inget ont om ideén och tanken. Den var bra och fin och de hade gjort en undersökning där de hade frågat skolledare om vad de anser om problemet med E-mobbning.
De spännande där var ju att många svarade att de inte hade några problem, när de i nästa fråga sa att det var ett dolt problem.
Så problemet med att ta tag i saker, att prioritera utbildningar för att lärare ska vet vad de unga gör på nätet, kanske ligger hos skolledarna.
Som inte orkar/kan/vill lära sig om problemet.

En sak som var mindre bra var att paneldebatten spårade iväg och började handla om helt andra saker och blev tillslut en ganska så teknisk debatt, förutom den moderata deltagaren som bara pratade om "forsknings baserade lösningar på mobbnings problematiken i skolan".
Visst det är viktigt! Men det var ju inte därför vi var där. Dessutom så ger jag inte mycket för de åtgräder som han pratar om.

Men åter till ämnet.
för det var det som hände, en i publiken ställde frågan, eller påståendet om att vuxna inte finns på nätet. Att de ofta backar ut. Tittar lite på avstånd, för att sen med en förfasad min säga att det är hemskt och att man inte kan förstå hur ungdomar kan hålla på med sånt där!
Då blir ju internet, där kidsen hängerm en vuxenfri zon. Att jämföras med om man bara skulle öppna en ungdomsgård på fredagkvällen, dra igång discot, sen stå och titta in och säga:
-Usch sån hemsk musik! Nu går vi.
Och sen lämna gården och låta dem hålla på där inne själva.
Kanske går det bra. Kanske spårar det ur.
Nätet har inte spårat ur. Men snart kommer glappet mellan de unga och de äldre vara för stort för att överbrygga.
Så va inte rädda, allt som står i tidningen är inte sant!
Ut på nätet med er! Farsor och morsor på Lunar- jackan hänger i garderoben.
Det är bara att byta om....

0 Comments:

Post a Comment

<< Home